Speiderloge i anledning Speiderlandsleir «Stavanger 2013»

Speiderloge 2013I anledning speiderlandsleir i Stavanger ble det tradisjonen tro avholdt logemøte og seminar. Denne typen samling for logebrødre som også har tilknytning til speiderbevegelsen har blitt gjennomført i Norge siden 1957.

Denne gang var det 80 brødre på logemøtet, som ble arrangert av St. Svithun, og 45 deltakere på seminaret som var åpent for både brødre og venner onsdag den 10. juli.

Selve arrangementet startet tirsdag med oppmøte i logen for registrering og kaffe. Vi reiste deretter i samlet tropp på besøk til leiren.

Besøk på landsleiren

Besøk på landsleiren – «Stavanger 2013»

Etter en god rundtur på leirområdet i Hafrsfjord, samlet vi oss til leirbål hos speidergruppen 2. Sandnes sjø på Daleveien i Sandnes. Her deltok det ca. 30 brødre og venner. Vi hadde et tradisjonelt speiderleirbål med sang, lek og historiefortelling.

Gunnar Skundberg, en av stifterene av speidergruppen 2. Sandnes Sjø, hadde et foredrag om historien til gruppen og skuta “Nordsjø”. Br. Tony Harvey hadde et innlegg om Sir Baden Powell sitt opphold i Mafeking, og varslet dermed litt om hva som skulle komme dagen etter på seminaret.

Onsdag hadde vi seminar i logebygget i Stavanger. Her var det 45 deltakere. Hovedforedraget ble holdt av br. Tony Harvey. Han kommer fra The United Grand Lodge of England (UGLE). Hans foredrag hadde tittelen «Scouting & Freemasonry: two parallel organisations?» Han har også utgitt en bok med samme tittel.

Br. Harvey ble av UGLE valgt til å være deres offisielle foredragsholder for 2012, med støtte fra det ærverdige Prestonian Minnefond. Den engelske frimureren William Preston (1742-1818) ble i sin tid ansett som den fremste taler og foredragsholder innen den engelske storloge, og han etterlot seg et viktig legat til fremme av frimurerisk kunnskapsformidling for kommende frimurergenerasjoner. Det er således et meget prestisjefylt og tradisjonsrikt oppdrag br. Harvey har påtatt seg. Han har allerede gjennomført et stort antall presentasjoner, og innen utgangen av 2013 vil han ha fremført sitt foredrag i mer enn 60 loger rundt om i England. Dessuten loger i Sør-Afrika, USA, Island — og altså: St. Johs.logen St. Svithun i Norge. Se www.prestonian2012.org.uk for mer informasjon.

Foredragsholdere og arrangører

Fra venstre: Nic Holter, Stein Løvold, Tony Harvey, Carl Lewin og Sigmund Andreassen

Foredraget etter lunsj ble holdt av Br. Nicolai Kiær Holter og hadde tittelen: “Barmhjertighet – Veien fra speiderguttens god-tørn til frimurerens fornemste dyd». Br. Holter er Ordenens Storeducator, og Viceordførende i Kunnskaps- og opplæringsdirektoriet.

Begge foredragene var svært gode og ble fulgt opp med spørsmål fra deltakerne. Vi takker dem nok en gang.

Br. Carl Lewin fra Haugesund ledet seminaret på en særdeles fin måte.

Logemøtet ble avholdt med noen gjestende embedsmenn fra speiderbevegelsen. Møtet ble ledet av br. Stein Løvold på en overbevisende måte. Han er også koordinator for speiding/frimureri i Norge og Opplæringsansvarlig for Landslogens Midtre tilsynsområde. Videre hadde vi besøk av Provincialmester Egil Herman Sjursen som også har speiderbakgrunn og som «kastet glans» over møtet. Mange takk for at dere ble med oss. En stor delegasjon speiderledere kom også fra speiderleiren til møtet på kvelden. Det satte en ekstra «spiss» på møtet at enkelte speiderbrødre deltok i logemøtet i speiderantrekk i stedet for mørk dress. Til opptakelse under aftenens logemøte ble en speiderleder fra 2. Sandnes sjø  fremstilt, og hvor han ble medlem av St. Johannes logen St. Svithun.

Vi hadde også besøk av Adrian Eggleston som er sekretær for KLA (Kindred Lodges Associaton). Denne organisasjonen ble stiftet i 1952 for å oppmuntre til samarbeid mellom brødre som er eller har vært involvert i ungdomsarbeid som for eksempel speiding. Se også www.kindredlodges.org.uk

Hovedaktiviteten til KLA er å være bindeleddet mellom ungdomsorganisasjoner og frimureri. I tillegg tilrettelegger KLA for to festivaler (tilsvarende vårt arrangement i Stavanger) hvert år. Dette går på rundgang mellom logene som er medlem. Til forskjell fra de norske logene har Storbritannia rene “speiderlosjer”.

Som en avslutning ble det torsdag 11. juli arrangert tur til Flor & Fjære med lunsj. Det deltok 17 personer. Etter ankomst var det omvisning i hagen.

For samtlige aktiviteter er det mottatt mange positive tilbakemeldinger, noe som tyder på at dette var populært. Oppslutningen om logemøtet en fin sommerkveld midt i ferien tyder også på det.

Den lokale arrangements komiteen bestod av br. Sigmund Andreassen, br. Sverre Kjetil Lima og br. Morten Haugstad.

Komiteen vil takke Ordf. M. Asbjørn Thomassen og logefellesskapet i Stavanger for godt samarbeid og støtte til gjennomføringen av aktivitetene.

Dette innlegget ble publisert i Arrangementer, Artikler. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s