Hvorfor «Speiding og Frimureri»?

Kjære Speiderbror og Logebroder!

Har du vært speider eller rover?

Kanskje har du allerede hatt anledning til å delta på en av de såkalte «speiderloger» i anledning Norges speiderforbunds landsleire hvert fjerde år, logemøter i anledning speiderjubileer, eller på den årlige St. Georgsdagen 23. april.

Speiderbevegelsens idealer og frimureriets verdigrunnlag har mange likhetstrekk. Spesielt i England har interessen for dette temaet vært stor i mange år, blant annet gjennom en egen sammenslutning av over 50 ordinære loger som er etablert av frimurerbrødre med speiderbakgrunn («Kindered Lodges Association»). To ganger i året gjennomfører KLA store «festivals» for brødre fra alle disse logene, i de senere år også med norske deltagere.

Logemøter med innslag av speiding (taler, musikk m.v.) har vært avholdt i norske frimurerloger helt siden 1957 (da var anledningen 50-års jubileet for internasjonal speiding). Påskuddet til slike «speiderlogemøter» har gjerne vært en landsleir for speidere hvert 4. år, der det også har vært frimurerbrødre blant lederne på leiren. Enkelte loger rundt om i landet har også hatt innslag om speiding på logemøter som faller på eller nær 23. april, som en liten markering av St. Georgsdagen – speiderbevegelsens internasjonale «høytidsdag».

I august 2007 ble det avholdt et større frimurerstevne i anledning 100-års jubileet for den internasjonale speiderbevegelsen. Speiderlogemøte, seminar, grillmiddag og leirbålskveld ble gjennomført med St. Johanneslogen Sirius i Moss som vertskap. Den store oppslutningen om arrangementene (95 deltagere) og interessen om «Speiding og Frimureri» førte til at det senere samme år ble utgitt en 120-siders bok med 20 artikler med tilknytning til dette emnet. Fem av artiklene var laget som foredrag som ble holdt på frimurerstevnet, de øvrige artiklene ble skrevet i ettertid av deltagere som hadde deltatt på stevnet og som var sterkt inspirert av dette.

Boken er ikke lenger tilgjengelig, men på grunn av økende interesse for «Speiding og Frimureri» vil flere av artiklene bli lagt ut på dette nettstedet i løpet av 2019.

Her vil du også finne opplysninger om aktiviteter og tiltak innen området «Speiding og Frimureri» (både avholdte og fremtidige arrangementer). Likeledes finner du lenker til noen utvalgte nettsteder som det kan være interessant å besøke.

Kanskje har du selv noen minner fra din egen speidertid som kan være interessant å dele med andre, satt i et frimurerisk perspektiv? Ta gjerne kontakt ved å åpne fanen «Kontakt» og bruke skjemaet som ligger der. Vi anbefaler også at du registrerer din e-postadresse i abonnements-funksjonen (spalten til høyre), så blir du varslet når det legges ut nye artikler og annen informasjon på dette nettstedet.

Forhåpentligvis vil du kunne finne ett og annet på dette nettstedet som kan vekke gode minner fra din egen speidertid og samtidig gi deg inspirasjon og innsikt for ditt nåværende logeliv. Jeg ønsker jeg deg lykke til videre på din frimureriske vandring, og på gjensyn når anledningen måtte by seg!
Med broderlig speiderhilsen

Nicolai Kiær Holter
Kontaktmann for «Speiding og Frimureri»

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Artikler og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s