Vellykket Logetur til England

Det begynte som en idé i anledning 100 år med organisert speiding i Norge – kunne man få til en jubileumstur til England for logebrødre med speiderbakgrunn?

Av: Kristen Erik Thorp

Gilwell Park Hovedporten

Rikholdig tur til speidingens arnested England
Etter en god del planlegging og mye prøving og feiling ble det endelig klart at vi hadde fått på plass de avtaler som var nødvendig for et bra opplegg. Som deltaker er det komfortabelt å bli med på et slikt arrangement, når ting ble så godt ordnet og tilrettelagt. All ære til Stein Løvold og Nic Holter for deres iherdige innsats.  Vi ble til slutt en gruppe på 9 forventningsfulle brødre fra 6 ulike loger rundt om i landet, samt tre damer.

Turen besto av fem fine elementer. 

Besøk på Gillwell Park Estate
Første dag på programmet, en deilig solfylt fredag, startet med en togtur ut til landlige Chingford i Essex og en kort taxitur ut til Gilwell Park. Her ble vi tatt godt i mot av vår guide som forklarte villig og humoristisk om stedets historie, utvikling og fasiliteter.

Gilwell Park har blitt et opplevelsessenter for speiding i England. Det er parkmessig opparbeidet med gressletter, tun, leilighetsbygg og museum. I tillegg til å være arnestedet for den internasjonale Gilwell-treningen for speiderledere, har også hele administrasjonen for den engelske speiderbevegelsen flyttet ut hit.  Gilwell Park er vel tilrettelagt for ulike aktiviteter for speidere som kommer på besøk. Her var mulighet for klatring, kajakkpadling, taubane, slynge, og mer til.  Med andre ord et bra sted å besøke om man har med seg speidere til Londonområdet.  Ikke minst har de en rikholdig suvenirbutikk med mye artig for «gamle» som så vel for «unge» speidere.

Besøket ble avsluttet med en hyggelig og typisk engelsk lunsj.

Tredjegrads losjemøte i Londesborough Lodge No. 1681 i  London
Senere samme dag hadde vi avtalt å delta på et vanlig tredjegrads losjemøte i Freemason’s Hall.  Dette skulle vise seg å bli et meget interessant møte med resipient. En må huske at losjene i England ofte er veldig små sammenliknet med mange av våre nokså store loger. De møtes da ofte ikke mer enn 4 ganger i året og praktiserer en nokså hyppig rullering av embedsmenn.  Likevel arrangeres det mer enn 1000 møter i stamhuset i London.  På dette møtet deltok drøye 25 brødre fra Londesborough Lodge, slik at vi 9 ble en betydelig del av møtet.  Det er alltid spennende å se likheter og ulikheter i våre ritualer. Som alltid i utlandet ble man svært godt mottatt.  Møtet ble avsluttet med et veldig hyggelig taffel i en restaurant over gaten for losjebygningen, da det ikke finnes spisesaler i deres stamhus, slik det er i vårt.

Freemasons’ Hall
Lørdagen startet med et besøk i Freemasons’ Hall med omvisning i museet og biblioteket.  Et imponerende og storslått bygg, som også er åpen på lørdager og hvor vi anbefaler interesserte å spandere ca. en time om de har lyst og anledning – på formiddagen starter omvisninger hver time.

Det ble akkurat tid til lunsj over gaten før vi kl 1300 måtte stille på møtet, som var vertskap for KLA’s halvårlig ambulerende speiderlogemøte, i speideruniform med prydelser.  Ca. 50 av de mange logene i England er etablert og drives av logebrødre med speiderbakgrunn, og disse logene stiftet i 1952 ”The Kindred Lodges Association” som et interessefellesskap. Vertskap for ”The KLA Autumn Festival 2011” var  The Torch Lodge (No. 2736) i London, og dette møtet ble et vellykket eksempel på et førstegradsmøte. De hadde riktignok ingen resipient, men man hadde invitert ”The Metropolitan Grand Stewards Lodge Demonstration Team”, en gruppe «instruktører» som reiser rundt og besøker førstegradsmøter rundt om i landet. Oppgaven deres er å «dramatisere» utdrag av lærlingegradens spørsmålsbok, der de framfører spørsmål og svar i form av et slags rollespill.  Møtet samlet drøye 110 brødre fra 17 ulike loger (hvorav 6 norske loger),  og ble avsluttet med høytidstaffel med meget god stemning.  Vi ble også denne gang svært godt mottatt og ble sett på som et lysende eksempel på internasjonalt brorskap er en av mange betydelige dimensjonener som både speiding og frimureri har felles.  I og med at det er så mange speiderlosjer i Storbritannia er det også stor rift om å få være vertskap for de halvårlige KLA-møtene, og det er venteliste helt fram til 2020 for å få arrangere et slikt møte! De tre deltakerne fra 2. Sandnes sjøspeidergruppe i den norske kontingenten framsatte en foreløpig ”internasjonal kunngjøring” om logemøte i St. Svithun og annet program om Speiding og Frimureri i forbindelse med Norges speiderforbunds Landsleir i Hafrsfjord ved Stavanger sommeren 2013.

En uventet, berikende opplevelseKLA logo

Etter det store KLA-møtet var vi så heldige å få en times prat Tony Harvey, kontaktmann for Speiding og Frimureri i KLA. Han har i mange år interessert seg for parallellene mellom det internasjonale frimureriet og speidingens idégrunnlag, og skal om kort tid utgi en bok med tittelen ”Freemasonry and Scouting: two parallell organisations?”. Han er dessuten utnevnt av United Grand Lodge of England til å være neste års ”æresforeleser” og skal holde foredrag om sitt emne i en lang rekke loger, også i utlandet. Han fortalte oss meget 

 

engasjerende om sine nye oppdagelser og sitt forfatterskap.  Møtet ble en inspirerende samtale om ulike aspekter ved Lord Baden-Powell’s liv, bekjentskaper og kontakter som påvirket ham slik at speiderbevegelsen og frimurerarbeid framstår som så komplementære bevegelser med tydelige fellestrekk.  Broder Tony – og flere av medlemmene i KLA – gleder seg over tanken på kanskje å kunne komme til Stavanger i 2013.

Denne spesielle logeturen etterlater varige hyggelige minner, og vi som var med kan bare oppfordre andre til å følge vårt eksempel.

Dette innlegget ble publisert i Artikler. Bokmerk permalenken.

2 svar til Vellykket Logetur til England

  1. Kjell Aufun Øgaard sier:

    Dette er strålende lesing. Godt jobbet og god lesing. Jeg undrer neg bare på hvorfor jeg ikke har fått vite/lese om dette i min epost i forkant. Håper å få vite neste gang da! Bra tiltak!

    • Kristen Erik Thorp sier:

      Det skyldes kun at redaksjonen har oversett at denne artiklen ikke ble lagt ut for noen år siden da den ble lagt ut. Bedre sent enn aldri.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s